Rahaton.com

Vertaile ennen lainaa: pikavippi, luotto ja luottokortti

Arvioi artikkeli:

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Ei arvosteluja)
Loading...

Lainaa vahemmilta

Kaikki eivät saa lainaa pankista esimerkiksi alhaisten tulojen, työttömyyden tai maksuhäiriömerkinnän takia. Toisaalta aina ei myöskään tee mieli maksaa pankkien perimiä korkoja ja erilaisia lainanhoitomaksuja, jotka voivat rasittaa velallisen taloutta tarpeettomasti. Joskus onkin kätevintä lainata rahat asuntoon tai johonkin muuhun isompaan hankintaan joko kokonaan tai osittain vanhemmilta tai isovanhemmilta, jolloin myös lainaehdoista voidaan sopia joustavasti yhdessä.

Laina omalle lapselle on täysin laillinen, kun kyseessä on todellinen velkasuhde, joka voidaan sellaiseksi myös todistaa. Jos rahoja ei sen sijaan ole tarkoituskaan maksaa takaisin, se katsotaan lahjaksi, josta pitää maksaa lahjaveroa. Samoin käy, jos velkaa lyhennetään lainakauden aikana vanhemmilta saaduilla lahjoituksilla, eli käytännössä vanhemmat maksavat lapselle antamansa velan itse. Vanhemmilta lainaaminen on huomattavasti edullisempaa kuin muut lainat, joka selviää nopeasti näistä vertailuista.

Yhdessä sovitut lainaehdot takaavat joustavuuden

Sukulaislainan yksi parhaista puolista on sen joustavuus, sillä laina-aika ja lainaehdot voidaan sopia osapuolten kesken vapaasti. Esimerkiksi korkoa ei ole pakko periä, mikä on tietenkin lainaajan kannalta erittäin positiivista ja hyvä syy jättää pankkilaina ottamatta. Toisaalta kannattaa myös miettiä, onko suhde lapsen ja vanhempien välillä kunnossa ja kestääkö se esimerkiksi mahdollisista maksuvaikeuksista aiheutuvat riidat. Joskus vanhemmat saattavat myös käyttää lainaa painostuskeinona muilla elämänalueilla, jos vastaavanlaiset vaihtokaupat ovat perheessä tapana.

Lapsen ja vanhempien välisestä lainasta ei ole pakko tehdä velkakirjaa, joskin se on suositeltavaa esimerkiksi kuolemantapausten varalta. Samoin tulisi säilyttää tiliotteet, joista velan lyhennykset käyvät ilmi, koska verottaja saattaa kysellä niitä vielä vuosien jälkeenkin. Velka merkitään aina myös sekä luoton antajan että saajan jokavuotiseen veroilmoitukseen, toiseen saatavana ja toiseen velkana.

Jotta velkasuhde pystytään tarvittaessa todentamaan verottajalle, tulee lainalle olla takaisinmaksusuunnitelma. Tätä varten velallisella tulee olla tarvittavat tulot tai muuta varallisuutta, jolla hänen voidaan katsoa pystyvän lyhentämään velkaa uskottavasti aiotun mukaisesti. Sovittua lyhennysaikataulua tulee myös noudattaa ja mahdollisille lyhennysvapaille jaksoille olla toteennäytettävät perusteet kuten lainaajan tulotason lasku.

Takaisinmaksu

Velallisen maksukyvyn lisäksi lainan takaisinmaksusuunnitelmassa on hyvä ottaa huomioon myös lainaajan tilanne: jos vanhempi tai isovanhempi on hyvin iäkäs ja lainan takaisinmaksuajaksi sovitaan yli 20 vuotta, kasvaa todennäköisyys siitä, ettei lainaa ehditä maksaa kokonaan pois ennen lainaajan kuolemaa.

Kuoleman seurauksena velka siirtyy kuolinpesän selvitettäväksi ja siihen sovelletaan perintölainsäädäntöä. Tällaisessa tapauksessa kirjallisen velkasopimuksen olemassa olo ja jo tositteen jo maksetuista lyhennyksistä ovat erityisen olennaisia. Muutoin muut kuolinpesän osakkaan voivat väittää velkaa ennakkoperinnöksi, johon sovelletaan lahjaverolainsäädäntöä.

Huomioitavia seikkoja

Kun tarkoitus on hankkia lapselle asunto, on hyvä tutustua eri rahoitustapoihin. Laina on usein verotuksen kannalta järkevämpi vaihtoehto kuin lapselle vuokraaminen tai lahjoittaminen, mutta toki jokainen tapaus on erilainen. On hyvä myös tiedostaa, että yhteisomistuksesta seuraa yleensä aina ongelmia tai eripuraa jossain vaiheessa.

Kannattaa myös huomioida, ettei alaikäinen voi normaalisti saada lainaa, koska heillä ei ole sen takaisinmaksuun tarvittavia tuloja. Alaikäiselle lapselle vanhemmat antavatkin normaalisti luoton sijaan lahjoja.

 

Arvio: /5. Yhteensä arvostelua.

Rahaton.com:n lainavertailu, etsi tästä edullisin laina!
Rahaton.com-palvelu vertailee laina ja raha-asioihin liittyviä sivustoja, sekä palveluja.

Lainojen, luottojen, vippien ja luottokorttien tiedot, kuten ehdot ja korot voivat muuttua tai erota Rahaton.com -palvelussa mainituista. Palvelun ylläpito ei vastaa sivustolla esitettyjen tietojen oikeellisuudesta. Muistathan varmistaa tietojen oikeellisuuden lainojen tai luottojen tarjoajalta.